Tojás főzése

Tojás főzése – mit kell róla tudni?

Bármilyen meglepő, ezt is el lehet rontani. Túl lehet főzni, lehet, hogy nem veszed észre, hogy nem friss a tojás, és emiatt nem lesz ízletes a végeredmény…. számtalan apróság, amire a tojás főzése során figyelni kell. Vegyük sorra ezeket!

A tojás tökéletes protein, tápanyag, és vitaminforrás. reggelire is nagyon finom, de finom, könnyű piskóta sincs nélküle. Nélkülözhetetlen alapanyag a konyhában.

1. Tojásméretek

Ha bemész egy élelmiszerboltba, vagy a piacra, számtalan fajtájú és méretű tojást találsz a kínálatban. Melyik lesz jó? Melyik mire lesz jó? ha csak lágy, vagy kemény tojást szeretnél főzni, a méret ne okozzon problémát. Más a helyzet, ha például süteményt szeretnél sütni, és a recept 4 tojást ír elő. Ha megveszed a legnagyobb tojásokat, borul a hozzávalók mennyiségének aránya, valószínűleg híg lesz a tésztád. De erről majd egy másik írásomban, most maradjunk a tojás főzésénél. Ha mindenképpen ragaszkodsz a pontos útbaigazításhoz, közepes, vagy nagyobb méretű tojásokat válassz.

2. Tárolás és frissesség

Hol tartod otthon a tojást? A hűtőben. Hol tartják a boltban? Általában a polcon tárolják, hűtés nélkül. Otthon is egyszerűen csak a szekrényben kellene tartani? A legtöbb hűtőben külön tojástartó rekeszt is kialakítanak. Magyarországon a tojást nem mossák le csomagolás előtt. Így rajta maradnak a kórokozók, a szennyeződés, és velük együtt az a védőréteg, amely segít frissen tartani a tojást. Más országokban, ahol megtisztítják a tojást, mielőtt az üzletekbe kerülne (és ezzel a természetes védőréteget is eltávolítják), hűtve szállítják, és a boltokban is hűtőben tárolják a tojást.

Ha megveszel egy doboz tojást, és beteszed otthon a hűtőbe, valószínűleg még a lejárati idő után is használható marad a tojás. Szeretnéd ellenőrizni, hogy friss-e a tojás, vagy régi? Tedd egy tál vízbe a tojásokat: amelyik lemerül az edény aljára, az friss.

3. Hogyan főzz lágy tojást?

A lágy tojást is sokféleképpen készítheted. Mártogathatsz bele fokhagymás pirítós darabkákat, félbevághatod, és kikanalazhatod. Fűszerezheted, vagy csőben sült tojást is készíthetsz.

A jól elkészített lágy tojás fehérje része krémszerű, a sárgája pedig folyós. Picit trükkösebb az elkészítése, mint a kemény tojásé. Jól sejted, ha arra gondolsz, hogy a főzési idő eltalálása fontos.

Forralj vizet, válassz egy olyan edényt, amiben “kényelmesen” elférnek a tojások. Tegyél sót a vízbe. Egy kávéskanál sót számíts egy liter vízhez. Amikor felforrt a víz, vedd vissza a hőfokot, de csak annyira, hogy a víz gyöngyözzön. Tedd bele a vízbe a tojásokat. Ha csak egy vagy két darab tojást főzöl, a főzési idő 5 perc. Ha nem szeretnéd, hogy túl folyós legyen a tojás, 7 percig főzd. Ha három-négy tojást főzöl, pár másodperccel tovább főzd őket. Ha ennél is több lágy tojást szeretnél, érdemes 3-4 darabonként megfőzni őket.

4. Kemény tojás főzése

Ha kemény tojást szeretnél, maximum 12 darabot főzz egyszerre. Készíts elő egy akkora edényt, amiben egymás mellett elférnek a tojások, ne tedd őket egymás tetejére. Öntsd fel hideg vízzel az edényt, a víznek el kell lepnie a tojásokat. egy kávéskanál sót adj hozzá. Most tedd a tűzhelyre az edényt, közepesre állítsd be a hőmérsékletet. Hagyd, hogy felforrjon a víz, majd vedd vissza a hőfokot, úgy, hogy a víz gyöngyözzön. 10 percig főzd a tojást. 10 perc letelte után vedd le az edényt a tűzhelyről, öntsd le a vizet a tojásról. Készíts elő egy jéghideg vízzel teli edényt, és tedd belel a tojásokat. Egy-két percig hagyd a vízben a tojásokat. Ha azonnal el szeretnéd fogyasztani a tojásokat, akkor hámozd meg őket. Ha nem, tedd a hűtőbe, egy héten belül bármikor felhasználhatod.


Ezt láttad már?

Csirkemell receptek

Ezt láttad már?

Mennyei levesek

Ropogós saláták

Ezt láttad már?

Finomabbnál finomabb sütik

Print Friendly, PDF & Email
Rakottkel.hu