Grillcsirke vajjal pirítva. Recept képpel.

Sült csirke. Hogyan süss csirkét egészben, hogy a bőre ropogós legyen, a húsa pedig omlós?

Nincs is jobb egy finom, ropogós sült csirkénél, legyen az családi ebéd vagy vacsora, este a barátokkal, vagy éppen kettesben. Könnyű elrontani is a csirkét, kiszáradhat a sütőben, lehet kemény és rágós a húsa.

Hogyan süsd meg a csirkét, úgy, hogy mindenki megnyalja a tíz ujját utána?

Az első 3 szabály

  1. Sütéshez legjobb 1,80 és 2,20 kg súlyú csirkét venni. 
  2. Akkor sül meg egyenletesen a csirke, ha a legvastagabb részén is egyenletesen eléri a 80 Celsius fokot.
  3. Az átlagos sütési idő egy és másfél óra között van. 

5 lépés a tökéletes sült csirkéhez

  1. A csirke legyen száraz. Ne mosd át közvetlenül sütés előtt. Ha megmosod a csirkét, azzal szétszórhatod a baktériumokat a mosogatóban, kerül belőlük a vízcsapra, és minden más konyhai felületre is. Ahhoz, hogy a sült csirke bőre ropogós legyen, az a legjobb, ha a csirke bőre száraz, amikor elkezded sütni. Ha úgy veszed ki a csirkét a csomagolásból, hogy nedves a bőre, vagy a belseje, itasd fel a nedvességet konyhai papírtörlővel.
  2. Ne sajnáld a sót. Sózd meg alaposan a csirke bőrét, és a belsejéből se felejtsd ki a sót. Ettől lesz a csirke ropogós és szaftos, és ne félj, nem fog kiszáradni! Sütés előtt tehetsz vajat és olajat is a csirkére, de nem muszáj.
  3. Kötözd össze a csirke lábait. Tedd egymásra a dobverőket, kötözd össze zsineggel a csirke lábait. Így nem fognak kiszáradni a combok, a mell résznek pedig lesz ideje átsülni.
  4. Türelem, ne kapkodj. A sült csirke nem igényel bonyolult előkészületet, de a sütéshez időre van szükség. Egy óra a legkevesebb, ameddig egy egész csirkét sütnöd kell. Ez alatt az a legjobb, ha nem nyitogatod a sütő ajtaját, hanem hagyod sülni a csirkét. 
  5. Hagyd hűlni. Ne vágd fel azonnal a sült csirkét, amint kivetted a sütőből. Hagyd hűlni minimum 15 percig. Így nem fog elpárologni belőle a nedvesség, szaftos marad a hús a ropogós bőr alatt. 

Hogyan ellenőrizd, hogy átsült-e  a csirke? 

Használhatsz húshőmérőt, vagy maghőmérőt a belső hőmérséklet ellenőrzésére.  80 Celsius fokot kell mérnie a hőmérőnek a csirke legvastagabb részén, mielőtt kiveszed a sütőből. 

Számolhatod máshogy is a sütési időt: a csirke minden 45 dekagrammjára számolj 15 percet. 

Más módszer: fogd meg a csirke dobverőjét, és próbáld óvatosan mozgatni. Ha könnyen mozgatható, a csirke átsült. 

Végül, szúrj bele egy kést a mell és a comb közötti részbe, ha az előbukkanó folyadék átlátszó, tiszta, a csirke megsült. 

Ha megjött a kedved a sült csirkéhez, íme néhány recept:

Zöldséggel töltött egész csirke recept képpel

Zöldséggel töltött egész csirke

Zöldséggel töltött egész csirke recept. Könnyű az elkészítése, igazi ínyenc ...
Bővebben
Vajas sült csirke recept képpel

Vajas sült csirke

Vajas sült csirke, mennyeien finom. Egyszerű az elkészítése, és a ...
Bővebben
Töltött csirke recept képpel

Töltött csirke

Töltött csirke egyben sütve, csirkemájjal, gombával, fűszerekkel. Nem tudod elrontani! ...
Bővebben
Sóban sült csirke recept képpel

Sóban sült csirke

Sóban sült csirke. Két hozzávalóból, egyszerűen. Ropogós lesz a bőre, ...
Bővebben
Grillcsirke vajjal pirítva. Recept képpel.

Grillcsirke vajjal pirítva

Egészen más ízű lesz a grillcsirke, ha te magad készíted ...
Bővebben
Print Friendly, PDF & Email