Grillcsirke vajjal pirítva. Recept képpel.

Sült csirke. Hogyan süss csirkét egészben, hogy a bőre ropogós legyen, a húsa pedig omlós?

Nincs is jobb egy finom, ropogós sült csirkénél, legyen az családi ebéd vagy vacsora, este a barátokkal, vagy éppen kettesben. Könnyű elrontani is a csirkét, kiszáradhat a sütőben, lehet kemény és rágós a húsa.

Hogyan süsd meg a csirkét, úgy, hogy mindenki megnyalja a tíz ujját utána?

Az első 3 szabály

  1. Sütéshez legjobb 1,80 és 2,20 kg súlyú csirkét venni. 
  2. Akkor sül meg egyenletesen a csirke, ha a legvastagabb részén is egyenletesen eléri a 80 Celsius fokot.
  3. Az átlagos sütési idő egy és másfél óra között van. 

5 lépés a tökéletes sült csirkéhez

  1. A csirke legyen száraz. Ne mosd át közvetlenül sütés előtt. Ha megmosod a csirkét, azzal szétszórhatod a baktériumokat a mosogatóban, kerül belőlük a vízcsapra, és minden más konyhai felületre is. Ahhoz, hogy a sült csirke bőre ropogós legyen, az a legjobb, ha a csirke bőre száraz, amikor elkezded sütni. Ha úgy veszed ki a csirkét a csomagolásból, hogy nedves a bőre, vagy a belseje, itasd fel a nedvességet konyhai papírtörlővel.
  2. Ne sajnáld a sót. Sózd meg alaposan a csirke bőrét, és a belsejéből se felejtsd ki a sót. Ettől lesz a csirke ropogós és szaftos, és ne félj, nem fog kiszáradni! Sütés előtt tehetsz vajat és olajat is a csirkére, de nem muszáj.
  3. Kötözd össze a csirke lábait. Tedd egymásra a dobverőket, kötözd össze zsineggel a csirke lábait. Így nem fognak kiszáradni a combok, a mell résznek pedig lesz ideje átsülni.
  4. Türelem, ne kapkodj. A sült csirke nem igényel bonyolult előkészületet, de a sütéshez időre van szükség. Egy óra a legkevesebb, ameddig egy egész csirkét sütnöd kell. Ez alatt az a legjobb, ha nem nyitogatod a sütő ajtaját, hanem hagyod sülni a csirkét. 
  5. Hagyd hűlni. Ne vágd fel azonnal a sült csirkét, amint kivetted a sütőből. Hagyd hűlni minimum 15 percig. Így nem fog elpárologni belőle a nedvesség, szaftos marad a hús a ropogós bőr alatt. 

Hogyan ellenőrizd, hogy átsült-e  a csirke? 

Használhatsz húshőmérőt, vagy maghőmérőt a belső hőmérséklet ellenőrzésére.  80 Celsius fokot kell mérnie a hőmérőnek a csirke legvastagabb részén, mielőtt kiveszed a sütőből. 

Számolhatod máshogy is a sütési időt: a csirke minden 45 dekagrammjára számolj 15 percet. 

Más módszer: fogd meg a csirke dobverőjét, és próbáld óvatosan mozgatni. Ha könnyen mozgatható, a csirke átsült. 

Végül, szúrj bele egy kést a mell és a comb közötti részbe, ha az előbukkanó folyadék átlátszó, tiszta, a csirke megsült. 

Ha megjött a kedved a sült csirkéhez, íme néhány recept:


Ezt láttad már?

Csirkemell receptek

Ezt láttad már?

Mennyei levesek

Ropogós saláták

Ezt láttad már?

Finomabbnál finomabb sütik

Print Friendly, PDF & Email
Rakottkel.hu