Sült csirke. Hogyan süss csirkét egészben, hogy a bőre ropogós legyen, a húsa pedig omlós?
Nincs is jobb egy finom, ropogós sült csirkénél, legyen az családi ebéd vagy vacsora, este a barátokkal, vagy éppen kettesben. Könnyű elrontani is a csirkét, kiszáradhat a sütőben, lehet kemény és rágós a húsa.
Hogyan süsd meg a csirkét, úgy, hogy mindenki megnyalja a tíz ujját utána?
Az első 3 szabály
- Sütéshez legjobb 1,80 és 2,20 kg súlyú csirkét venni.
- Akkor sül meg egyenletesen a csirke, ha a legvastagabb részén is egyenletesen eléri a 80 Celsius fokot.
- Az átlagos sütési idő egy és másfél óra között van.
5 lépés a tökéletes sült csirkéhez
- A csirke legyen száraz. Ne mosd át közvetlenül sütés előtt. Ha megmosod a csirkét, azzal szétszórhatod a baktériumokat a mosogatóban, kerül belőlük a vízcsapra, és minden más konyhai felületre is. Ahhoz, hogy a sült csirke bőre ropogós legyen, az a legjobb, ha a csirke bőre száraz, amikor elkezded sütni. Ha úgy veszed ki a csirkét a csomagolásból, hogy nedves a bőre, vagy a belseje, itasd fel a nedvességet konyhai papírtörlővel.
- Ne sajnáld a sót. Sózd meg alaposan a csirke bőrét, és a belsejéből se felejtsd ki a sót. Ettől lesz a csirke ropogós és szaftos, és ne félj, nem fog kiszáradni! Sütés előtt tehetsz vajat és olajat is a csirkére, de nem muszáj.
- Kötözd össze a csirke lábait. Tedd egymásra a dobverőket, kötözd össze zsineggel a csirke lábait. Így nem fognak kiszáradni a combok, a mell résznek pedig lesz ideje átsülni.
- Türelem, ne kapkodj. A sült csirke nem igényel bonyolult előkészületet, de a sütéshez időre van szükség. Egy óra a legkevesebb, ameddig egy egész csirkét sütnöd kell. Ez alatt az a legjobb, ha nem nyitogatod a sütő ajtaját, hanem hagyod sülni a csirkét.
- Hagyd hűlni. Ne vágd fel azonnal a sült csirkét, amint kivetted a sütőből. Hagyd hűlni minimum 15 percig. Így nem fog elpárologni belőle a nedvesség, szaftos marad a hús a ropogós bőr alatt.
Hogyan ellenőrizd, hogy átsült-e a csirke?
Használhatsz húshőmérőt, vagy maghőmérőt a belső hőmérséklet ellenőrzésére. 80 Celsius fokot kell mérnie a hőmérőnek a csirke legvastagabb részén, mielőtt kiveszed a sütőből.
Számolhatod máshogy is a sütési időt: a csirke minden 45 dekagrammjára számolj 15 percet.
Más módszer: fogd meg a csirke dobverőjét, és próbáld óvatosan mozgatni. Ha könnyen mozgatható, a csirke átsült.
Végül, szúrj bele egy kést a mell és a comb közötti részbe, ha az előbukkanó folyadék átlátszó, tiszta, a csirke megsült.
Ha megjött a kedved a sült csirkéhez, íme néhány recept:

Zöldséggel töltött egész csirke
Bővebben

Töltött csirke
Bővebben