Milánói spagetti egyszerűen. Érthető recept.

Spagetti főzése

Hogyan főzd meg a tökéletes spagettit? Látszólag egyszerű, mégis gyakran lesz ragacsos a végeredmény.

Ha carbonarát, vagy bolognai tésztát szeretnél készíteni, a klasszikus spagetti tészta a legjobb választás. Hogyan érd el a tökéletes ízt, és állagot?

A legtöbb recept azt írja, vegyél elő egy fazekat, töltsd meg vízzel, tegyél bele egy teáskanál sót, és forrald fel. A forrásban lévő vízbe tedd bele a tésztát, főzd 10-12 percig, szűrd le, tegyél egy evőkanál olajat a fazékba, tedd vissza a tésztát, és keverd el az olajjal.

Ez így elsőre nem rossz. De hogyan tudod kihozni a legjobb ízt a spagetti tésztából?

Először is, nem kell ennyi vizet felhasználni a tészta főzéséhez. Sokkal kevesebb vízben is megfőzheted, a főzővizet pedig, ahelyett, hogy kiöntenéd, felhasználhatod a szósz sűrítéséhez. Ennek a víznek a benne főtt tészta miatt magas a keményítőtartalma. A szósz íze is jobb lesz tőle.

Ha kevesebb vízben főzöd a tésztát, sokkal többet kell keverned. A tészta akkor lesz a legfinomabb, ha kevés vízben, egy mélyebb serpenyőben főzöd meg.

Hogyan nem lesz ragacsos a spagetti? 

Ne tegyél olajat a főzővízbe. A főzővízhez adott olaj nem segít abban, hogy ne ragadjon össze a tészta. A megfőtt tésztára sem érdemes olajat tenni, ilyenkor a szósz egyszerűen “lecsúszik” a tésztáról, az ízek nem fognak jól összekeveredni.

Sok receptben azt írják, ne keverd meg a tésztát főzés közben, mert akkor biztos, hogy ragadni fog, sőt, szét is fog mállani. Ha kevés, hideg vízben teszed fel főni, keverd a tésztát folyamatosan. A keverés megakadályozza, hogy a tésztaszálak összeragadjanak, segít fokozatosan kioldani a keményítőt. Amint a keményítő kioldódott, onnantól nem fog ragadni a tészta. Ha forró vízbe teszed a tésztát, a keményítő azonnal kioldódik a tésztából, ragacsossá téve  a felületét.

A tészta minősége

Nem mindegy, milyen tésztát választasz. 100% durumlisztből készült, jó minőségű tésztát vegyél. Hiába minden főzési praktika, ha az alapanyag nem jó minőségű. Az sem mindegy, mit eszel meg. A minőségi tésztáknak magasabb a fehérjetartalma, kicsit több főzési időt igényelnek, cserébe nehezebb elrontani őket, ha hosszabb ideig főzöd, akkor sem fog szétmállani.

Spagetti “al dente”

Az “al dente” állagúra főzött spagetti annyit jelent, hogy a tészta kissé rágósabb, mint ahogy itt Magyarországon megszoktuk. A tészták csomagolásán találsz útmutatót, hogy az adott tésztának mennyi a főzési ideje. Ennél kb. 2 perccel kell rövidebb ideig főznöd, hogy elérd a kissé ropogósabb, rágósabb textúrát.

És végül, álljon itt néhány spagetti recept, ha megjött a kedved a főzéshez.

Bolognai spagetti gazdagon recept képpel

Bolognai spagetti gazdagon

Bolognai spagetti gazdagon, finoman fűszerezve, vörösborral. Ha egy kicsit több ...
Bővebben
A legfinomabb Milánói spagetti receptje

A legfinomabb milánói spagetti

A legfinomabb milánói spagetti ínyenceknek! Próbáld ki, ha nem egy ...
Bővebben
Milánói spagetti recept kicsit másképp

Milánói spagetti kicsit másképp

Milánói spagetti kicsit másképp? A milánói spagettit is fel lehet ...
Bővebben
Milánói spagetti egyszerűen. Érthető recept.

Milánói spagetti egyszerűen

Milánói spagetti egyszerűen és gyorsan. Ha nem tudod, mit főzz, ...
Bővebben
Pasta rrabbiata recept egyszerűen

Pasta arrabbiata

Ha semmilyen jó ötleted nincs, hogy mit is főzhetnél ebédre-vacsorára,a ...
Bővebben
Paradicsomos spagetti recept képpel

A legegyszerűbb paradicsomos spagetti

A legegyszerűbben elkészíthető, mégis ízletes, finom paradicsomos tészta receptem. Aki ...
Bővebben
Carbonara spagetti recept tojás nélkül

Carbonara spagetti tojás nélkül

Sokan nem szeretik tojással enni, készíteni a carbonara spagettit. Íme, ...
Bővebben
Eredeti carbonara spagetti recept képpel

Eredeti carbonara spagetti

Eredeti carbonara spagetti recept. Kíváncsi vagy, hogyan készül Olaszországban a ...
Bővebben
Carbonara spagetti recept képpel

Carbonara spagetti

Ez a carbonara spagetti recept sok tejszínnel, sajttal és ropogós ...
Bővebben
Bolognai spagetti recept gombával

Bolognai spagetti gombával

Bolognai spagetti gombával. Dobd fel a hagyományos receptet egy kevés ...
Bővebben
Legjobb bolognai recept képpel

A legfinomabb Bolognai spagetti

A legfinomabb Bolognai spagetti receptje! Egy-két plusz hozzávalótól különleges ízű ...
Bővebben

Bolognai Spagetti

Bolognai spagetti. Gyorsan kész van, nem fogod elrontani. Ízletes darált ...
Bővebben


Ezt láttad már?

Csirkemell receptek

Ezt láttad már?

Mennyei levesek

Ropogós saláták

Ezt láttad már?

Finomabbnál finomabb sütik

Print Friendly, PDF & Email
Rakottkel.hu