Zserbó recept érthetően. Hétvégére, vendégvárónak, ünnepre. Kicsit időigényes, de megéri, nincs is finomabb a házi zserbónál!

Előkészítés | 30 perc |
Sütés/főzés | 30 perc |
Pihentetés | 60 perc |
Mennyiség |
személynek
|
Hozzávalók
A tészta hozzávalói
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 4 db tojássárgája
- 1 mokkáskanál só
A krém hozzávalói
- 70 dkg baracklekvár
- 40 dkg darált dió
- 30 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A máz hozzávalói
- 6 evőkanál kakaópor cukrozatlan
- 6 evőkanál vaníliás porcukor
- 6 dkg vaj
Hozzávalók
A tészta hozzávalói
A krém hozzávalói
A máz hozzávalói
|
![]() |
Elkészítés
A tészta elkészítése
- Keverd össze a tejet, a cukrot, és az élesztőt egy edényben, tedd a főzőlapra, és alacsony hőmérsékleten futtasd fel. Tedd félre.
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, és a vajat is morzsold bele. Add hozzá a tojássárgáját. Keverd össze, formálj egy mélyedést a keverék közepén, ide öntsd a tejes élesztőt. Dolgozd össze egyenletesre a masszát.
- Oszd 4 részre a masszát. Tedd ezeket egy tálba, takard le konyharuhával, és keleszd 1 órán át.
A töltelék elkészítése
- Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. Keverd össze a darált diót a porcukorral, és a vaníliás cukorral. Készítsd elő a lekvárt.
Állítsd össze a zserbót!
- Vegyél elő egy tepsit, béleld ki sütőpapírral. Készítsd elő a tésztát, és vegyél elő egy gyúródeszkát. Szórd meg a deszkát liszttel, és tedd rá az egyik adag tésztát. Nyújtsd ki pontosan akkorára, hogy a tepsibe beleférjen.
- Tedd a tepsibe a tésztát, Kend meg lekvárral, szórd meg a diós keverékkel, majd jöhet a következő adag tészta. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Amikor az utolsó tésztalapot is a tepsibe tetted, szurkáld meg villával a tetejét, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. Tedd a tepsit a sütőbe, 35-40 perc alatt készre sül a süti.
A máz elkészítése
- Amíg sül a süti, készítsd el a tetejére való mázat. A hozzávalókat keverd össze, gőz fölött főzd össze.
- Amikor megsült a zserbó, hagyd hűlni, majd óvatosan vedd ki a tepsiből és tedd egy tálcára. A mázat egy kés segítségével simítsd a tetejére. Amikor a máz megszilárdult, akkor lehet felszeletelni a zserbót.
A recept megosztása