Zserbó

Zserbó recept érthetően. Hétvégére, vendégvárónak, ünnepre. Kicsit időigényes, de megéri, nincs is finomabb a házi zserbónál!

Print Friendly, PDF & Email
Recept nyomtatása
Zserbó
Zserbó recept érthetően.
Zserbó recept képpel
Fogás Sütemények
Kulcsszó zserbó recept
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 30 perc
Pihentetés 60 perc
Mennyiség
személynek
Hozzávalók
A tészta hozzávalói
A krém hozzávalói
A máz hozzávalói
Fogás Sütemények
Kulcsszó zserbó recept
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 30 perc
Pihentetés 60 perc
Mennyiség
személynek
Hozzávalók
A tészta hozzávalói
A krém hozzávalói
A máz hozzávalói
Zserbó recept képpel
Elkészítés
A tészta elkészítése
  1. Keverd össze a tejet, a cukrot, és az élesztőt egy edényben, tedd a főzőlapra, és alacsony hőmérsékleten futtasd fel. Tedd félre.
  2. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, és a vajat is morzsold bele. Add hozzá a tojássárgáját. Keverd össze, formálj egy mélyedést a keverék közepén, ide öntsd a tejes élesztőt. Dolgozd össze egyenletesre a masszát.
  3. Oszd 4 részre a masszát. Tedd ezeket egy tálba, takard le konyharuhával, és keleszd 1 órán át.
A töltelék elkészítése
  1. Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. Keverd össze a darált diót a porcukorral, és a vaníliás cukorral. Készítsd elő a lekvárt.
Állítsd össze a zserbót!
  1. Vegyél elő egy tepsit, béleld ki sütőpapírral. Készítsd elő a tésztát, és vegyél elő egy gyúródeszkát. Szórd meg a deszkát liszttel, és tedd rá az egyik adag tésztát. Nyújtsd ki pontosan akkorára, hogy a tepsibe beleférjen.
  2. Tedd a tepsibe a tésztát, Kend meg lekvárral, szórd meg a diós keverékkel, majd jöhet a következő adag tészta. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  3. Amikor az utolsó tésztalapot is a tepsibe tetted, szurkáld meg villával a tetejét, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. Tedd a tepsit a sütőbe, 35-40 perc alatt készre sül a süti.
A máz elkészítése
  1. Amíg sül a süti, készítsd el a tetejére való mázat. A hozzávalókat keverd össze, gőz fölött főzd össze.
  2. Amikor megsült a zserbó, hagyd hűlni, majd óvatosan vedd ki a tepsiből és tedd egy tálcára. A mázat egy kés segítségével simítsd a tetejére. Amikor a máz megszilárdult, akkor lehet felszeletelni a zserbót.
    Zserbó recept képpel
A recept megosztása