Jókai bablevest nem csak étteremben ehetsz. Sőt, az otthon készített Jókai bableves sokkal ízletesebb lehet, mint bármilyen bolti/éttermi változat!

Előkészítés | 240 perc |
Sütés/főzés | 60 perc |
Mennyiség |
személynek
|
Hozzávalók
A Jókai bableves hozzávalói
- 50 dkg füstölt csülök
- 50 dkg tarkabab száraz
- 2 fej vöröshagyma apróra vágd
- 4 gerezd fokhagyma préseld ki
- 5 evőkanál olaj
- 3 kávéskanál pirospaprika
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 5 db babérlevél
- 1 teáskanál só
- 2 kávéskanál őrölt bors
- 2 dl tejföl
- 10 dkg parasztkolbász vágd karikákra
- 2 szál zellerzöld aprítsd fel
- 1 csokor petrezselyem vágd apróra
- 1 evőkanál liszt
Hozzávalók
A Jókai bableves hozzávalói
|
![]() |
Elkészítés
Előkészületek
- Mosd meg és áztasd be a babot éjszakára. A csülköt főzd meg előző nap, 2-3 liter vízben, fejtsd le a csontról a húst, és tedd félre. A főzővizet is tedd félre.
Levesfőzés
- Vegyél elő egy nagy fazekat. Melegítsd meg közepes hőfokon az olajat, fonnyaszd meg rajt a a vöröshagymát. Add hozzá a fokhagymát és a pirospaprikát.
- Add hozzá a tarkababot, és öntsd fel a csülök főzővizével. Sózd, borsozd, és főzd közepes hőfokon. Ha a bab félig már puha, add hozzá a felaprított zöldségeket. Amíg fő a leves, gyúrd össze a csipetke hozzávalóit. Kézzel szaggass kis csipetkéket a tésztából.
- Ha megpuhult a bab és a zöldségek, add hozzá a kolbászt, és főzd még a levest pár percig. Közben keverd össze a lisztet és a tejfölt egyenletesre, és folyamatos keverés mellett adagold a leveshez. Ezután tedd bele a levesbe a csipetkéket, 3-4 perc elég, hogy a csipetke is megfőjön. Ha kész a leves, szórd meg apróra vágott petrezselyemzölddel a tetejét.
A recept megosztása