Rántott hús sütése

Rántott hús sütése

Hogyan süss rántott húst? A legtöbb recept így kezdődik: vegyél elő egy serpenyőt, önts bele olajat, melegítsd közepes hőfokon.

Ha ezt olvasod, bátran belekezdesz a sütésbe? Előkapod a serpenyőt, és már állítod is a hőfokot a főzőlapon? Vagy zavarba jössz, ha sütni kell valamit, és az jut eszedbe, hogy akármennyire igyekszel, a rántott hús sohasem lesz olyan, mint amilyennek szeretnéd?

A szószoktól kezdve a pörköltalapig, levesekig, így kezdődnek a receptek: melegíts olajat közepes hőfokon, párold meg rajta a hagymát, fokhagymát, vagy zöldséget. Ez az, amit a kezdők, és a profik is gyakran elrontanak.

Legyél akármennyire is rutinos a konyhában, mindig van olyan újdonság, vagy lehet olyan trükköt tanulni, amivel jobb, finomabb, ízletesebb lesz a főztöd.

Hatalmas a különbség a ropogós, belül puha rántott hús, és az olajban elázott, rosszul átsült, ehetetlen valami között. A ropogós, finom rántott hús sikere nem csak azon múlik, hogyan sütöd a serpenyőben.

1.Válaszd ki az olajat

A rántott húst legjobb valamilyen növényi olajban kisütni. Az olívaolaj nem alkalmas erre, az inkább az alacsony hőfokon való sütéshez a legjobb. A fűszerezett, ízesített olajok nem alkalmasak a sütéshez. Használt olajat több okból sem ajánlott újra felhasználni.

2. Melegítsd meg a serpenyőt

Néhány szakács azt tanácsolja, melegítsd meg a serpenyőt üresen. Mások azt mondják, öntsd a hideg olajat a serpenyőbe, és melegítsd meg. Csináld úgy, ahogy szeretnéd, az a fontos, hogy az olaj és a serpenyő meleg legyen, amikor a húst beleteszed. Ha először a serpenyőt melegíted üresen, fröcskölj bele pár csepp vizet, így tudod ellenőrizni, hogy kellően átmelegedett-e. Ha nem elég meleg az olaj, a rántott hús fel fogja szívni sütés közben, nem lesz ropogós, tocsogni fog az olajban.

3. Teszteld az olajat

Mielőtt bármit is elkezdenél sütni az olajban, teszteld. Önts egy kicsit a hideg serpenyőbe, és mozgasd a serpenyőt. Majdnem olyan folyékony az olaj, mint a víz? Szétterjed a serpenyő alján? Csillog a felszíne? Akkor minden rendben, kezdheted melegíteni. Ellenőrizd, hogy elég meleg-e: egy kis darab tojásos panírt, vagy a “vakarék” egy kis darabját dobd az olajba. Ha azonnal apró buborékok jelennek meg körülötte, és elkezd sercegni, az olaj hőfoka megfelelő a sütéshez.

4. Mit csinálj, ha az olaj elkezd füstölni?

Van egy tagadhatatlan előnye annak, ha előmelegített serpenyőbe öntöd bele az olajat: kevesebb esély van rá, hogy elkezdjen füstölni. Ha mégis füstöl, ne aggódj. Vedd le a főzőlapról, öntsd át az olajat egy tűzálló, üveg, vagy kerámia edénybe, és várd meg, amíg lehűl egy kicsit. Ha lehűlt, kezdd a sütést előlről.

5. Bő olajban süss

A rántott húst bő olajban süsd, ha kevés az olaj, oda fog égni.

Ha csak egyetlen dolgot alkalmazol ebből az egészből, mielőtt megsütöd a rántott húst a következő vasárnapi ebédhez, az ez legyen: elég meleg legyen az olaj, mielőtt elkezded benne sütni a húst. Így nem szívja meg magát olajjal, ropogós lesz a külseje, és finom puha a belseje. Egyszóval, mindenki megnyalja a tíz ujját a főztöd után!

Rántott hús receptek

Sajttal-sonkával töltött csirkemell recept képpel

Sajttal-sonkával töltött csirkemell

Sajttal-sonkával töltött csirkemell sütőben sütve. Ünnepi lakomának is beillik! Egyszerű ...
Bővebben
Fokhagymás-tejfölös csirkemell recept képpel

Fokhagymás-tejfölös csirkemell

Fokhagymás-tejfölös csirkemell nem csak Húsvétra. Ha unod már a rántott ...
Bővebben
Rántott csirkemell sütőben recept képpel

Rántott csirkemell sütőben

Rántott csirkemell sütőben. Sokkal egyszerűbb, mint serpenyőben, sütve, ráadásul nem ...
Bővebben
Sajttal töltött rántott csirkemell recept képpel

Sajttal töltött rántott csirkemell

Dobd fel a rántott csirkemellet egy kis sajttal! Ha megtöltöd ...
Bővebben
Mustáros rántott csirkemell recept képpel

Mustáros rántott csirkemell

Csak egy kis mustár kell, és máris különlegesebb lesz a ...
Bővebben
Rántott csirkemell falatok szezámmagos bundában recept képpel

Rántott csirkemell falatok szezámmagos bundában

Szezámmaggal a legtöbb rántott húsfélét fel lehet dobni. Nincs vele ...
Bővebben


Ezt láttad már?

Csirkemell receptek

Ezt láttad már?

Mennyei levesek

Ropogós saláták

Ezt láttad már?

Finomabbnál finomabb sütik

Print Friendly, PDF & Email
Rakottkel.hu