Így párold a zöldséget!

Így párolj zöldséget, hogy senki ne hagyja a tányérján! Előfordul már, hogy túlfőzted a zöldséget, és senkinek nem ízlett? Ez mostantól másképp lesz!

Előfordult már veled, hogy megvettél egy szép karfiolt, brokkolit, vagy egy csomag sárgarépát, és végül ott barnult meg a hűtőben? Vagy mégis megpároltad, de egy túlfőtt, íztelen massza lett belőle, ami senkinek sem ízlett?

Ennek vége. ha tovább olvasol, megtudod, hogyan párolj zöldséget. Nem győzöd majd bezsebelni a dícséreteket!

Pár évtizeddel ezelőtt a zöldség csak a krumplit jelentette, esetleg a sárgarépát, és a káposztát. A gyerekekre is gyakran rá kellett szólni, hogy egyék meg a zöldséget, senkinek sem volt kedve az egyhangú, gyakran íztelen köretekhez.

Amint megtanulsz néhány egyszerű technikát a zöldségek előkészítésére és párolására vonatkozóan, sokkal finomabbakat fogsz főzni.

1. Nézzük először, milyen típusú zöldségeket használunk fel a konyhában!

Az első csoport: azok a zöldségek, amelyeknek a gyökerét fogyasztjuk. Ezek hivatalosan a kapásnövények családjába tartozó zöldségek: a répafélék, a burgonya, de ide tartozik a kukorica is. Gyökérzöldségeknek is hívjuk őket.

A második csoport: a magvas, száras növények. Ilyenek például a paradicsom, a tökfélék, a zöldbab.

A harmadik csoport: a leveles zöldségek, mint a saláta, a kel, a mángold, a spenót.

Végül a keresztesvirágú zöldségek: brokkoli, karfiol, karalábé, kínai kel, torma.

A kis növényhatározó után evezzünk más vizekre.

2. Hogyan tisztítsd a különféle zöldségeket?

Minden zöldséget alaposan meg kell mosni, hiszen a legtöbbjük földdel érintkezett. A legtöbb zöldségnek elég egy alapos mosás, kefés dörzsölés. A gyökérzöldségeket is elég jó alaposan ledörzsölni kefével, de meg is kell mosni főzés előtt. A kefés ledörzsölés, és a bő vízzel való mosás általában elég. A leveles zöldségeket, mint például a salátát, áztasd be bő vízben, és salátacentrifugában szárítsd meg. Ha ez nincs, a papírtörlő is megteszi, itasd le a vizet a salátáról.

+1 tipp: konyhai papírtörlőbe csavarva tovább frissek maradnak a zöldségek.

Minden más hiedelemmel ellentétben, a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt nem kell meghámozni. A retket, répát, céklát nem kell meghámozni, elég (kefével) jól ledörzsölni, és megmosni. A zöldségek íze is jobb lesz, és nem kell a szemétbe dobnod az egyharmadát.

3. A zöldségek feldarabolása

Az első és legfontosabb, hogy próbáld meg nagyjából azonos méretű darabokra vágni a zöldséget. Ez segít abban, hogy egyenletesen átfőjenek, és ne legyenek nyersen maradt, vagy túlfőtt zöldségdarabok az elkészült köretben.

A zöldség fajtájától függ, hogyan kell feldarabolni. A gyökérzöldségekkel egyszerű dolgod van: vágd le a két végét, és szeleteld fel. Azok a zöldségek, amelyek szára és magjai nem ehetőek, mint például a paprika, kicsit trükkösebbek. Valahogy el kell távolítanod a magvakat, úgy, hogy ne szórj tele velük mindent. Ehhez vágd ki körkörösen a paprika szárát, húzd ki, és az ujjaiddal szedd ki a magvakat, mondjuk a mosogató fölött. Ez után félbevághatod a paprikát, vagy szeletelheted, kockákra is vághatod.

Itt van egy még trükkösebb zöldség: az édeskömény. Vágd le a zöld szárát, és az alsó, gyökeres részét is. Ez után félbevágod, majd a két fél köményt újból vágd félbe. Vedd le a külső, szárazabb leveleket, és haránt irányban szeleteld fel.

Végére hagytam azt a zöldségfélét, amit talán a leggyakrabban használunk a konyhában: a vöröshagymát. Attól függ, mit szeretnél főzni, a vöröshagymát apríthatod, szeletelheted, vagy nagyobb kockákra is vághatod. A szeletelés egyszerű: távolítsd el a hagyma külső héját, vágd le az alján a gyökér részt, a tetején pedig a rövid szár részt. Vágódeszkán vágd félbe a hagymát, és szeleteld fel. Sültekhez vastagabb szeletek lesznek jók. Ha apró kockákra vágnád, a legjobb, ha beszerzel egy hagymatűt. Félbevágod a hagymát, beleszúrod a tűt a hagyma domború felébe, és először hosszában, azután keresztben felszeleteled a hagymát. Ha durvább, nagyobb kockákat szeretnél vágd 4 részre a hagymát, és szeleteld fel a negyedeket.

4. Most láss hozzá a főzéshez!

Ahány féle zöldség, annyiféle elkészítési mód létezik. Egy aranyszabály: ha vegyesen főznéd, vagy sütnéd a zöldségeket, csoportosítsd őket keménységük, állaguk szerint. Az egy csoportba tartozókat vágd fel ugyanolyan méretű darabokra, vagy szeletekre, így ugyanannyi idő alatt készülnek el, egyik sem marad nyers, és nem fordulhat elő, hogy a krumpli szétfő, a sárgarépa pedig nyers marad.

Ha mégis inkább sütőben sütnéd a zöldségeket, először a legkeményebbeket tedd a sütőbe, később add hozzá a puhább állagúakat, legvégül pedig a leveles, vagy nagyon apró, puha zöldségfélét. Vagy elkezdheted sütni őket egyszerre. Időnként szurkáld meg őket villával: amelyik kívül ropogós, belül puha, vedd ki, a többi zöldségnek hagyj még időt sülni.

Ha párolni szeretnéd a zöldséget, először futtasd meg vajon, vagy olajon, amíg egy kis színt kapnak. Utána kevés vizet önts a pároló edénybe. Általában 4-5 perc elég ahhoz, hogy roppanósra párold a zöldséget. Ha nagy mennyiségű zöldséget párolsz, szedd adagokra. Aranyszabály: annyi zöldséget párolj egyszerre, amennyi hozzá tud érni az edény aljához.

 

 

Ezt láttad már?

Csirkemell receptek

Ezt láttad már?

Mennyei levesek

Ropogós saláták

Ezt láttad már?

Finomabbnál finomabb sütik

Print Friendly, PDF & Email
Rakottkel.hu